« tillbaka / back 

Broscher mot främlingsfientlighet på resa genom Sverige

Smycken har genom tiderna varit ett sätt att visa sin kulturella identitet, tillhörighet, status eller åsikt. ALLA är ett projekt där 30 smyckekonstnärer bosatta i Sverige har skapat unika broscher som en reaktion mot den ökade främlingsfientligheten i landet. Den 25:e oktober inleds en tre dagar lång resande utställning, från norr till söder, där några av konstnärerna visar broscherna och bjuder in till en diskussion under resan.

”Tankarna till projektet väcktes efter resultatet i det senaste riksdagsvalet. Vi kände en stor besvikelse, ilska och rädsla över att ett parti som är öppet främlingsfientligt skulle få ta plats i riksdagen” säger initiativtagarna till ALLA; Rut-Malin Barklund och Hanna Hedman. ”Vi skämdes för vårt land och ville göra något för att visa att vi inte tycker att deras människosyn är acceptabel. För att tydligt markera vår ståndpunkt, och på detta sätt även uppmana andra att våga säga ifrån initierade vi det här projektet. Eftersom vår kunskap i att uttrycka oss ligger i smyckekonsten vill vi passa på att använda just denna kanal för vår protest” fortsätter de båda initiativtagarna som också är smyckekonstnärer.Med start på Arlanda den 25 oktober reser några av de medverkande konstnärerna till Kiruna för att sedan ta tåget söderut genom Sverige för att manifestera sitt budskap genom sin resande utställning. Resan fortsätter söderut via Stockholm, Malmö och Göteborg för att avslutas i Stockholm igen, tre dagar senare, den 27 oktober.

Förhoppningen med den resande utställningen är att låta broscherna och deras budskap uppmärksammas i en vardaglig miljö och av människor från hela landet och med detta skapa uppmärksamhet och förhoppningsvis en dialog kring den viktiga innebörden av projektet.
Hela resan filmas och kommer att klippas ihop till en dokumentär som kommer att visas tillsammans med broscherna på en utställning i Stockholm under våren 2012.

Resans schema:
Tisdag 25 oktober
Flyg Stockholm Arlanda-Kiruna, avgång 11:10 - ankomst 12:40
Tåg Kiruna-Stockholm, avgång 17:35 - ankomst 10:20 (nattåg från Boden 20:56)
Onsdag 26 oktober
Tåg Stockholm-Malmö, avgång 12:21 - ankomst 16:50
Torsdag 27 oktober
Tåg Malmö-Göteborg, avgång 09:08 - ankomst 12:17
Tåg Göteborg-Stockholm, avgång 14:42 - ankomst 17:50

Kontaktpersoner:
Rut-Malin Barklund 0707-359 307
Hanna Hedman 070-527 09 80
E-post: info@allaallaalla.se
Följ även resan på bloggen www.allaallaalla.se

Medverkande konstnärer:
Annika Petterson, Auli Laitinen, Adam Grinovich, Agnieszka Knap, Annika Åkerfelt, Catarina Hällzon, Daniela Hedman, Helena Lindholm, Jacob Nyberg, Jenny Edlund, Jenny Klemming, Kajsa Lindberg, Karin Johansson, Karin Roy Andersson, Klara Brynge, Maria Sköldin, Mona Wallström, Märta Mattson, Pia Aleborg, Sanna Svedestedt, Serena Holm, Sofia Björkman, Tobias Alm, Tove Knuts, Tore Svensson, Vidar Hertov, Yasar Aydin, Åsa Elmstam & Åsa Skogberg.

foto; Sanna Lindberg

Läs mer på bloggen www.allaallaalla.se

 

 

« tillbaka / back